Hoe ondersteun je kinderen na een traumatische gebeurtenis? Deze lijst biedt 7 handvatten om vorm te geven aan traumasensitieve ondersteuning van kinderen.
1) Creëer een veilige plek. Een hutje met dekens en kussen, een plekje onder een ‘magische boom’. Een veilig voorwerp, zoals een kussentje of een beer kan ook helpen.
2) Kalmeer het zenuwstelsel. Stress triggert een voorspelbare reeks aan fisiologische en psychologische reacties van prikkelbaarheid tot depressie. Volg het kind zo veel mogelijk in zijn behoefte.
3) Hechtingsrelatie. Als we ons omringt weten door mensen die om ons geven en een fijne interactie met hen hebben, maakt het lichaam kalmerende stoffen aan.
4) Stabiliteit en voorspelbaarheid. Zorg voor houvast door vaste dagstructuren en stabiele volwassen waar je op kunt bouwen. Zo wordt chaos teruggedrongen.
5) Geef de macht terug. Laat het kind dingen doen waar het macht en controle in kan ervaren. Samen de knuffels ordenen of vogels tellen bij een wandeling zijn voorbeelden waar je het kind kunt ondersteunen in het gevoel de touwtjes in handen te hebben.
6) Aandacht voor veerkracht en sociale vermogens. Wees een rolmodel in hoe je om kunt gaan met tegenslag, ruzie, verdriet enerzijds maar ook met liefde, plezier en vertrouwen anderzijds.
7) Zingeving. Mensen kunnen naast overleven, ook groeien van tegenslag. Dit kan alleen als rouw ook een plek heeft mogen krijgen en het kind erkenning heeft gekregen dat het de gebeurtenis niet verdiend heeft, dat het niet zijn schuld was, en dat het niet had mogen gebeuren.