Hoe ga je met je kind in gesprek over seks? Op deze pagina vind je drie gouden tips en een schatkist aan handvatten (filmpjes, social media, sheets, etc). Want een van dingen die me het meest gevraagd worden is hoe je met jongeren het gesprek aan gaat over seksualiteit.

Drie gouden tips:

  • Vertrouw op jezelf. Als je kind alles weg wuift zie dat dan niet als teken om de dialoog te stoppen. Je kind heeft het recht iets gênant te vinden om met z’n ouders te bespreken. Jij hebt de plicht om hen in hun ontwikkeltaak van seksualiteit te ondersteunen.
  • Houd het luchtig. Ookal is de reden waarom je een gesprek hebt serieus, zorg voor een ontspannend sfeer. Vat lachen niet op als teken dat je iets fout doet. Kom op, als het spannend is, mag de druk er best een beetje af. Vergeet niet zelf ook plezier te hebben!
  • Praat over de leuke kanten van seks. Onderzoek wijst uit dat seksuele autonomie beschermt tegen seksuele grensoverschrijding. Dus praat over wensen en de vanzelfsprekendheid deze te uiten. Want hoe kun je je grenzen aan geven, als je niet weet van je wensen zijn?
Geen bericht gevonden

bijscholing seksuele vorming

Het materiaal op deze pagina maakt onderdeel uit van het specialisatietraject seksualiteit voor zorg-, onderwijs- en welzijnsprofessionals.

Schuiven naar boven