terugblik

congres seksueel geweld

Vooraanstaande sprekers uit wetenschap en praktijk staan uitvoerig stil bij dit beladen onderwerp en delen kennis en vaardigheden die van belang zijn in het werken met slachtoffers en plegers van seksueel geweld.

Sprekers: Dr. Willy van Berlo (Rutgers), Theo Hendrickx (Expertisebureau Helse Liefde), Dr. Justine Pardoen (Bureau Jeugd en Media), Drs. Ard Nieuwenbroek (OrthoHulp), Nicolien van Weeghel MSc. (Gemeente Amsterdam) en Sabine Meulenbeld (Vanuit Verbinding).

Sprekers bijdrage Sabine Meulenbeld: College positieve seksualiteit ter bevordering van de seksuele autonomie na ervaringen van seksueel geweld.

Het Euregionaal Congresburo verzorgt congressen, symposia en studiedagen voor professionals. Het jaarlijks congres over seksueel geweld is in 2021 gericht op het werken met slachtoffers en plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tijdens dit online congres wordt seksueel geweld vanuit verschillende perspectieven benaderd.

reacties

Leuk interactief college door de vele opdrachten. Goed dat er aandacht wordt besteed aan de 'positieve' seksualiteit.
DEELNEMER
Op een heel natuurlijke manier gepresenteerd, wat het makkelijk/fijn maakt om naar te luisteren. Interessante stof en leuk met afwisselende opdrachten. Fijne bijdrage bedankt.
DEELNEMER
Geweldig hoe je dit onderwerp brengt! Ik ga plezier in seks meenemen in preventie en heling!
deelnemer
Dit zou op elke school onderwezen moeten worden!
DEELNEMER
Heel leuk om oefeningen toe doen om e.e.a. zelf te ervaren. Door deze bijdrage realiseer ik mij ook dat ik gemakkelijker praat over ellende bij cliënten dan dat ik praat over het plezier hebben. De ellende is maar een deel van het probleem; het probleem is ook dat ze geen plezier hebben. Ik ga hier komende tijd iets mee doen. Bedankt voor deze prettige en leerzame bijdrage!
DEELNEMER
Een hele andere kijk op seksualiteit, zeker als er gewerkt wordt met trauma. Toepasbaar in de praktijk.
DEELNEMER

impressie

“We weten allemaal dat de zin “Denk níet aan een roze olifant in de kamer.” de minst effectieve manier is om te voorkomen dat we aan een roze olifant denken. Toch geven we onze seksuele vorming traditiegetrouw nog op die manier vorm. De vertaling van seksuele weerbaarheid gebeurt nu nog vooral in termen van voorkómen van óngewenste situaties (zwangerschappen, SOA’s, grensoverschrijding, PTSS klachten, etc). Maar hoe kun je je grenzen aangeven als je niet weet wat je wensen zijn? En waarom zou je je grenzen aangeven als de norm voor wat niet mag gebeuren nog niet gehaald is? Het kan anders: psycho-educatie op positieve seksualiteit is gericht op het bevorderen van gewenste, plezierige en autonome seksuele interacties. Juist ook als het gaat om het voorkomen van (herhalend) seksueel geweld moeten we beginnen met het bevorderen van seksuele autonomie. In dit seminar neemt Sabine Meulenbeld je mee naar de ingrediënten die het DNA vormen van positieve seksualiteit, aan de hand van een praktijkcasus.”

Schuiven naar boven