Wakker worden, dromen verwezenlijken.

Wat haatte ik die eindeloze rondjes

Boksen heeft een radicale verandering gebracht in de manier waarop ik mezelf waar neem. Het heeft me wakker gekust. Door te gaan boksen begreep ik ook waarom ik graag op kunstschaatsen wilde als kind. Ik was klein, lenig en onverschrokken. Mijn broer (lang en athletisch), deed atletiek, dat was te betalen. Maar kunstschaatsen was te duur en zo heb ik nooit kunnen ervaren hoe zeer dit mij paste.

Wat haatte ik die eindeloze rondjes om het sportveld tijdens de gymles, terwijl een sprintje trekken me goed af ging. Sprinten deden we helaas maar twee keer per jaar, die rondjes elke les. Dus voelde ik pas op 30 jarige leeftijd: als boksen dít voor me kan doen, dan zijn er meer overtuigingen die door slechts een klein stukje inzicht veranderd kunnen worden.

Ik ben lui en ongedisciplineerd ... dacht ik

En zo kwam het dat ik dacht dat ik geen sporter was, dat ik lui was, dat ik geen zelfdiscipline had, geen conditie had. Terwijl alles wat ik nodig had de notie was dat er, naast duursport,  zoiets bestaat als intervalsport. Het hebben van een kundige en ervaren coach die af stemde op mij als individu is van wezenlijk belang geweest. Het kwartje viel ineens: ik ben wél een sporter, ik ben alleen geen duursporter, ik ben een harde werker, gedreven, best fanatiek zelfs, drie keer per week en met plezier. Mijn lichaam veranderde in het zelfde tempo als mijn geest.

Verbinding en diepte

Het bracht ook andere verrassingen. Ik leerde dat mijn oud tante Eugenie nachten op bleef om de wedstrijd van Muhammad Ali te kunnen volgen. Wie had dat gedacht, mijn enigszins behouden, hardwerkende tante. En meer mensen om me heen bleken ineens een lijntje met boksen te hebben, wat verbindingen verdiepte en het proces nog eens positief versterkte.

#Growthmindset

Ik zat vast in negatieve overtuigingen over mezelf. En wist niet eens dat ik vast zat, tot ik los kwam. Dat was in 2004. Niet dat ik geen beperkende overtuigingen meer heb hoor, maar het wordt steeds leefbaarder in mijn ziel.

En tegenwoordig is het mijn beurt om de mensen die ik train en begeleid, precies dat kleine stukje informatie te laten vinden dat een radicaal nieuw en helpend perspectief mogelijk maakt om vanuit potentie te leven en te functioneren. Wat dat is is voor iedereen anders, het proces is echter verrassend gelijk met hoe Bertus* -mijn bokscoach- het met mij aanpakte. Met preciezie en aandacht, afgestemd op het individu, stil staan waar je normaal liever door zou rennen, doorgaan waar je normaal liever op zou geven, met plezier los komen van oude patronen, zijn wie je bent, weten wat er in je zit en daar voor gaan. Om je dromen te verwezenlijken kun je maar weter wakker worden. Wie of wat mag jou wakker kussen?

*Bertus Brouwer (2 mei, 1947) vocht als amateur zo’n 55 partijen waarvan hij er 51 als winnaar afsloot. Gedurende zijn carriere als wedstrijdbokser werd Bertus Brouwer in 1975 en in 1976 als de Nederlandse kampioen in het lichtgewicht gekroond. Een favouriete uitspraak van Bertus Brouwer is; ‘Wie benauwd leeft zal benauwd sterven’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schuiven naar boven