homoseksualiteit en transseksualiteit in de koran

Van islamitische leerlingen kan je vaak vragen of opmerkingen krijgen over homoseksualiteit in de islam. Over het algemeen beweren ze dat homoseksualiteit wordt verboden door de koran. Maar als je doorvraagt, weten ze vaak niet de uitspraken en blijven ze hangen in “het mag gewoon niet, het is haram ”. Bij voorlichting is het zaak om goed te denken hoe je hierop zult ingaan. Je eigen achtergrond, inlevingsvermogen en kennis zijn van groot belang. Omdat kritiek op de koran of het geloof door sommigen al snel als heiligschennis wordt opgevat, is dit een gevoelige kwestie.

Homoseksuele en lesbische moslims zijn in de laatste jaren steeds meer zichtbaar geworden. Ze zeggen vaak dat we elkaar niet zo moeten veroordelen en dat Allah zelf diversiteit heeft gecreëerd.
In voorlichting moeten docenten en voorlichters goed nadenken vanuit welke positie ze dat doen. Als je zelf moslim bent, heb je een hele andere positie dan als je een ander geloof hebt, of geen geloof aanhangt. En vervolgens is de keuze om wel of niet in te gaan op de koran en andere islamitische regelgeving ook niet vanzelfsprekend. Dat kun je beter alleen doen als je heel goed weet waarover je het hebt en het zeker niet doen vanuit een veroordelend standpunt over de islam.

Lees hier het hele artikel

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schuiven naar boven