Het koala-effect en seksueel geweld

Australië haalt adem; de oplossing komt met bakken uit de lucht. Kon dat met seksueel geweld ook maar, met een ongekende regenbui alle geweldshaarden uitblussen. Maar we blijven we de structurele verwoesting van seksuele grensoverschrijding incident gericht benaderen. Ik noem het het Koala effect: Je denkt iets goeds te doen door aan die zielige koala’s te doneren. Je urgentie is gewekt, alle koala’s veilig en gezond! Maar met die bijdrage voorkom je geen volgende bosbrand waarbij weer 1000 koala’s sterven en miljoenen andere dieren.

Koala’s uit beeld? Dan stopt de geldstroom… tot de volgende brand.

We investeren in wat acute empathie wekt, maar ik wil een zinnige duurzame investering. Want bij kleine brandjes, je weet wel, die de grote vóor gaan, gaan we er van uit dat ze weinig schade aan richten. En seksuele grensoverschrijding is bovendien zo main-stream dat we het vaak nauwelijks herkennen. “Een vrouwonvriendelijke grap? Kom nou, je mag ook níks meer tegenwoordig! Seksueel geweld is niet iets van mij of mijn maten, dat gaat over andere mensen. Mensen met rottige intenties.” We zijn immuun voor onze eigen kleine bijdrage en sluiten onze ogen voor effect op het grote geheel.

Wat zeg je? Jij bent de uitzondering op die regel?

Ik geef toe, het is ook bijna niet te overzien. Een heldere dader, of plegergroep is dat wel. De manier waarop we onze onvoorwaardelijke aandacht, ontdaan en met ongeloof richten op de seksuele roofdieren van deze wereld die vol het beschamende voetlicht halen -met veel succes afgetrapt door Harvey Weinstein- is daarom eerder een afleiding van waar het écht om gaat dan een oplossing ervoor. Machtsmisbruik is niet voorbehouden aan de cultuur sector, de politiek of de financiële sector. Machtsverschillen en sociale belangen zijn alom en binnen elke contact aanwezig.

En waar macht is, is misbruik.

Wat zou er gebeuren als we in plaats van brandjes blussen -zoals de school deed waar ik laatst was die een leerling schorste in verband met aanranding- onze aandacht zouden richten op het in standhouden van een sappige natuur aan de ene kant en pleziergevende recreatiemogelijkheden aan de andere? Er geldt ten slotte niet alleen een BBQ-verbod in het bos, we creëren ook BBQ mogelijkheden op die plekken waar je er wél veilig van kunt genieten. Maar ja, wie doneert er aan toffe, verantwoorde BBQ-plekken als er ook verbrande koala’s zijn? Wil je een toffe BBQ, dan zoek je dat zelf maar uit.

Ik wil een structurele oplossing voor het probleem van seksueel geweld. Niet enkel door rampenbestrijding, maar door de kennis en attitude die nodig is om gewenst gedrag te bevorderen. Ik wil dat seksuele empathie een vast onderdeel wordt van het dating jargon. Ben je een bestuurder, docent of ouder en wil je weten hoe? Ik ga graag met je om de tafel hoe we het koala effect vóór kunnen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schuiven naar boven