En leid ons niet in verzoeking …

Wat vreemdgaan betreft; dat is in mijn ogen alles wat we voor onze partner verzwijgen, omdat het niet in overeenstemming is met hoe we onze partnerrelatie oorspronkelijk hebben ingericht. Ook flirten? Ja, als je het verzwijgt wel. Ook SMS-sen? Ja, wederom, als het het daglicht niet kan verdragen wel. Is alles wat je wel opbiecht dan geen vreemdgaan meer? Neen, helaas, dat werkt niet zo. Als er wel medeweten is, maar geen toestemming, is er nog steeds sprake van ontrouw.

Op een gegeven moment moet je of je relatie herinrichten, of jij besluit in je eentje dat dit de inrichting is die je wilt, zonder dat de ander weet in welk huis hij of zij werkelijk woont, of je besluit dat je je oorspronkelijke inrichting handhaaft, op dat ene kamertje na, dat je voor altijd stevig op slot zet. Soms valt zo’n sleuteltje dan onverwacht uit je broekzak, dat is naar. Soms kiest een partner ervoor het om te smelten of in een diepe kuil te begraven. Hoe dan ook, een riskant klusje. Vandaag sprak ik een cliënt die vertelde hoe ze ineens een stuk minder bezitterig en jaloers was, en hoe goed het haar relatie doet. Dat is ook een manier om je schuld te vereffenen.

Ik denk dat het belangrijk is niet alleen stil te staan bij de negatieve effecten. Vreemdgaan heeft ook positieve effecten. Misschien groei je er van als mens, misschien helpt het je je huidige relatie te verdiepen, misschien helpt het je je relatie veilig in stand te houden, of juist eindelijk te kiezen voor wat je nu echt wilt. Ooit, toen ik 16 was en te laf om het uit te maken met mijn onschuldige blauw-oogige vriendje, ging ik zoenen met Bas. Puur zodat ik het zou kunnen opbiechten om vervolgens aan de kant gezet te worden door die blauwe baby ogen. Want hij had ooit gezworen het dan uit te maken. Helaas, dat liep heel anders en moest ik er alsnog zelf een punt achter zetten. Voor de rest ben ik nog geen reden tegengekomen om vreemd te gaan.

De enige reden die ik nu kan bedenken is omdat het logischerwijs zou volgen uit de persoonlijke ontwikkeling die ik te volgen heb. Ik kan me voorstellen dat als je heel lang met iemand bent, en je samen op seksueel gebied alle paden hebt verkend, het tijd is voor een nieuw pad. En als je niet in staat bent dat pad in jezelf te ontginnen, wat is dan voor de hand liggender dan hand in hand met een ander? Seks hoort ontspannend en spannend te zijn. Daar ben je beide verantwoordelijk voor mijns inziens. Als je niet dezelfde behoeftes hebt is dat lastig. Hoe hoog staat goede seks met je partner op je prioriteitenlijstje?

Voor sommige personen is het gezonder als ze monogaam zijn, en voor sommige personen is de gezondere optie meerdere lichamen, meerdere harten. In de loop der jaren kan hier ook een ontwikkeling in komen. Er is er maar een die kan weten wat gezond is voor jou, en dat ben jij. Dat gezegd hebbende is het mijn overtuiging dat geheimen -tegen de afspraak in- in een relatie eigenlijk nooit de gezondste optie is. Wel vaak de weg van de minste weerstand, maar geen basis voor authenticiteit voor wie dan ook, en niet integer. Bovendien denk ik dat je je partner met die tactiek een deel autonomie ontneemt en daar heb ik zwaarwegende ethische bezwaren tegen.

Al schrijvend concludeer ik dat het hebben van geheimen niet noodzakelijkerwijs problematisch hoeft te zijn, maar dat de morele kant sterk af hangt van de afspraken die jullie hierover impliciet of expliciet hebben gemaakt. Vreemdgaan is niet per definitie slecht, maar wel de manier hoe er mee om gegaan wordt richting de oorspronkelijke relatie. En dat is een enorme contradictie als ik bedenk dat ik mijn blog begin met te zeggen dat vreemdgaan vooral te maken heeft met het verduisteren van de waarheid. Kortom, ik weet het niet. Ik doe ook maar wat. Maar ik weet wel dat ik moeite zou hebben met een partner waarmee ik een matige seksuele verbinding zou voelen, en dat hij daar dan in zou willen berusten. Net zo goed als dat ik moeite zou hebben als de hartsverbinding er niet vol zou kunnen zijn, en dat daar geen ontwikkeling in zou kunnen komen. Eigenlijk zou ik niet zonder beide kunnen, noch willen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schuiven naar boven