Compleet zonder seksualiteit

Als mannen en vrouwen elkaar ontmoeten is er altijd sprake van seksualiteit. Dus ook de huisvader die bij de kruidenier bij de kassière afrekent. En ook als die kassière een hoofddoek draagt. Sterker nog, de hoofddoek is het bewijs van die tegenwoordigheid van seksualiteit. Kennelijk is ze zo zeer aanwezig in het haar, dat ze bedekt moet worden. Beschermd voor de ogen van vreemden.

Seksualiteit is overal en we moeten er maar mee dealen in onze relatie. Als mijn geliefde naar zijn werk vertrekt zeg ik hem grappend dat hij niet mag gaan. “Je bent veel te knap vandaag,” zeg ik dan terwijl ik hem tegen me aantrek, “blijf maar beter thuis”. Ik weet dat er dagelijks prachtige, welbespraakte, stralende vrouwen op zijn pad komen waar hij ook nog eens een intieme relatie mee op bouwt.

Op een diepere laag zeg ik tegen hem: laat je seksualiteit maar thuis, laat maar een deel van jezelf hier, ga maar als incompleet mens naar je werk. Ik zeg ook: als je je seksualiteit hier laat, hoef ik me niet bedreigd te voelen, dan heb ik de macht. Dus als hij een deel af sluit, voel ik me veilig. Ik maak hem verantwoordelijk voor mijn veiligheid. Eigenlijk zeg ik: als jij er niet helemaal bent, zorg je goed voor mij. Dus ik ben onder andere gevallen voor zijn mannelijkheid, maar als hij met mij een relatie heeft moet hij daar snel mee op houden. Pardon?

Je volledig bewust zijn van je seksualiteit maakt bijzondere ontmoetingen mogelijk, en brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Afbakening is misschien de grootste daarvan. En omdat we allemaal andere ideeën hebben over wanneer en hoe er precies afgebakend dient te worden, worden we jaloers. Iedereen heeft een andere jaloeziedrempel. Bij de een steekt het al de kop op als zijn vrouw op de fiets springt om boodschappen te doen, terwijl het bij de ander uit blijft als hij haar in een film met een ander ziet vrijen.

Jaloezie is goed voor beschermen van wat je hebt, en minder goed voor vrijheid en vertrouwen. Waarom zou ik van mijn liefde verwachten dat hij zijn seksualiteit uit sluit, als het niet in relatie is met mij? Als ik hem werkelijk eer in al zijn zijn, en heelheid en schoonheid, dan wil ik dat hij ook zo compleet kan zijn buiten mijn bereik. Hij is niet van mij, hij is van zichzelf, en ik wens hem en de wereld een compleet man die vol vertrouwen en vrijheid kan interacteren met anderen.

Dat er andere, bewonderende ogen zijn die zijn seksuele wezen zien is geen risico, het is een feit. Dat valt niet tegen te houden. Bovendien, alles dat niet gezien mag worden, zal een andere manier vinden zich te manifesteren. Dus moet en wil ik erop vertrouwen dat hij in staat is zijn seksualiteit zo te doseren dat het gezond, voedend en helend is voor iedereen. Volledig man zijn, in ontmoeting met andere vrouwen (en mannen) en tegelijkertijd de unieke verbinding van je relatie koesteren, gaat heel goed samen. En dat kan alleen als in zijn ziel mijn ogen vol vertrouwen aanwezig zijn, in plaats van argwanend en bang. Pas als het enige aspect waar je je bewust van bent je seksualiteit is, voor zo ver dat überhaupt mogelijk is, kan ik me voorstellen dat grenzeloosheid op de loer ligt.

Andersom wil ik me ook graag volledig vrij voelen om mijn vrouwelijkheid in volle omvang met me mee te dragen. Niets weg te hoeven houden in de ontmoeting met heel mooie mannen, ook als ze mijn vrouwelijkheid ten volle tegemoet kunnen komen met hun mannelijkheid. Of juist dan, want daar groei ik weer van.  En hoe meer ik groei, hoe meer mogelijkheden om me met mijn geliefde te verbinden op onze unieke manier.

“Nou vooruit dan,” zeg ik, “ga maar. Maar wel weer terugkomen, ok?” Ik kijk hem na als hij naar de auto loopt, terwijl zijn geur nog om me heen hangt. Tijd om me op te maken voor de dag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schuiven naar boven